Nowością na rynku stały się kuchenne blaty z konglomeratów. Wciąż trwa spór, czy lepsze są blaty z konglomeratu czy z kamienia. Blaty kamienne są znane już od dawna. Natomiast blaty z konglomeratu pojawiły się dość niedawno na naszym rynku i już zdążyły znaleźć dużą liczbę osób, które doceniły ich właściwości. Konglomerat to zmielony kamień np. marmur lub granit, który połączono z żywicą epoksydową.

 

Można dodać również barwnik, dzięki czemu uzyskana zostanie bardzo szeroka paleta kolorów. Uważa się, że konglomeraty kwarcowe zyskały swoją popularność przede wszystkim z powodu dużej praktyczności tych materiałów i ogromnej liczbie zalet. Blaty z konglomeratów są bowiem niezwykle trwałe i odporne na różnego rodzaju zniszczenia, w tym wysoką temperaturę. Konglomeraty kwarcowe są również odporne na środki chemiczne najczęściej stosowane do sprzątania kuchni czy łazienki, co dodatkowo sprawia, że chętnie wykorzystujemy blaty z tych materiałów w urządzaniu zarówno kuchni, jak i łazienki. Konglomerat jest także lżejszy niż tradycyjny kamień, przez co dodatkowo zyskuje nad nim przewagę, a coraz więcej osób wybiera właśnie blaty konglomeratowe.