Zielona herbata cieszy się olbrzymim powodzeniem i zainteresowaniem. Coraz skuteczniej konkuruje z klasyczną, czarną wersją. Co zawiera zielona herbata i czy warto ją pić?

Historia zielonej herbaty

W Chinach zielona herbata znana jest od tysiącleci. Istnieje wiele jej odmian, które mają swoich zwolenników, którzy zachwycają się ich smakiem. Do najpopularniejszych zaliczają się: sencha, matcha, gyokuro, bancha i genmaicha.

Co zawiera zielona herbata?

Zielona odmiana herbaty, czyli wersja niefermentowana, suszona kilka godzin po zbiorach, zawiera w swym składzie olbrzymie ilości drogocennych substancji odżywczych. Są wśród nich liczne witaminy, minerały, jak potas, fluor, magnez, ale też polifenole, antyoksydanty, katechiny, lipidy oraz teina.

Każda z wymienionych wyżej odmian herbaty smakuje nieco inaczej. Aromat zależy nie tylko od rodzaju herbaty, ale też od regionu, w którym jest uprawiana, wieku listków oraz czasu zbiorów.

***

Picie zielonej herbaty przynosi zdrowie i dobre samopoczucie, zwłaszcza jeśli wprowadzimy ją do naszej codziennej diety na stałe.